25 Nis 2022
Mülakat Teknikleri Nelerdir
Mülakat teknikleri nelerdir?
İş mülakatları, İK uzmanının adayı tanıması için tasarlanmış mülakatlardır. Bu tanışmanın verimli olabilmesi açısından, farklı mülakat teknikleri tasarlanmıştır. Mülakat teknikleriyle, adayın güçlü ve zayıf yönleri, stres altında verdiği tepkiler, hangi durumlarda nasıl davranacağı gibi çok sayıda ipucu elde edilebilir. Bu tekniklere, insan kaynakları uzmanı kadar, işi almaya aday olan sizlerin de hâkim olması gerekir. Bu sayede, sizden istenilen tepki ve yanıtları tahmin edebilir, işe uygun bir aday olduğunuzu ifade edebilirsiniz. İş mülakat teknikleri hakkında daha fazla bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
1- Durumsal mülakatlar
Durumsal mülakatlar, var olmayan senaryolar üzerinden tepkinizi ölçmek amaçlı yapılır. Sorular, İK uzmanı tarafından önceden hazırlanır. Senaryolar hazırlanırken, geçmiş işleriniz ya da başvurduğunuz iş baz alınır. Örneğin, satış alanında çalışıyorsanız, “Diyelim ki bir müşteri sana hakaret ediyor, ne yaparsın?” gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Sizler de cevaplarınızı verirken, geçmiş deneyimlerinizden faydalanabilirsiniz. Durumsal mülakatlarda sorulabilecek İngilizce sorulara şöyle örnek verebiliriz.
-
What would you do if you made a mistake that no one else noticed?
-
What would you do if you were asked to work on a task you’ve never done before?
-
What would you do if you were almost finished with a project, when you realize your collegue made a mistake that required you to start over?
2- Davranışsal mülakatlar
Davranışsal mülakatlar, durumsal mülakatlarla büyük ölçüde benzerlik gösterir. Aradaki fark, davranışsal mülakatlarda geçmiş deneyimleriniz öğrenilmek istenir. Geçmişte aldığınız riskler, başardığınız işler, en büyük başarınız, en büyük hatanız ve çok dahası bu mülakatlarda soru olarak sorulabilir. Örneğin, bu tarz bir mülakatta “Takım olarak çalışmanızı gerektiren bir durumu anlatın. Sizin bu takımdaki sorumluluklarınız neydi?” gibi bir soru sorulabilir. Bu mülakatlarda önemli olan nokta, anlatacağınız deneyimleri net olarak dile getirmeniz, doğru olay ve davranışları anlatabilmenizdir. İngilizce davranışsal mülakat sorularının örneklerini aşağıda bulabilirsiniz.
-
Tell me about a time when you handled a challenging situation.
-
Tell me about a time when you worked effectively under pressure.
-
Describe a time when you disagreed with a team member.
3- Test ve değerlendirme içeren mülakatlar
Test ve değerlendirme içeren mülakatlar, yeteneklerinizi ölçmeye dayalı mülakatlardır. Her alanda temel yeterliliklerinizi değerlendirmek için farklı testler bulunur. Örneğin, çalışanlarının İngilizce bilmesini isteyen bir firma, İngilizce envanterleri uygulayabilir. En çok kullanılan test ve değerlendirme yöntemleri, kişilik envanterleri ve genel yetenek testleridir. Uzmanlık istenen departmanlarda, spesifik olarak programlara ve konulara yönelik testler de tercih edilebilir.
4- Vaka/olay mülakatları
Vaka çalışmalarında, adaya bir dizi problem sunularak, bu problemlere sistematik bir çözüm sunulması istenir. Vakasına göre değişmekle birlikte, bu tarz mülakatlarda 60 – 90 dakika arası süreler verilir. Vaka mülakatlarında ilk aşama, adaya vakanın sunulmasıdır. Bu aşama, belki de mülakatın en kilit noktasıdır. Adayın, metni okuyarak anlamadığı her detayı sorması gerekir. Sonrasında, adaydan bu sorunu çözmesi ve sunuma hazırlanması beklenir. Son aşama ise adayın bulduğu çözümü, birim yöneticisi ve İK uzmanı ile paylaşmasıdır.
5- Stres mülakatları
Stres mülakatları, en zorlu mülakat yöntemlerinden birisidir. Bu yöntem, genellikle stres altında düşünmenin gerekli olduğu ve kritik karar almanız gereken pozisyonlarda kullanılır. Stres mülakatlarının sık kullanıldığı meslekler, polislik, pilotluk, basın gibi hata barındırmayan işlerdir. Bu mülakatlarda en önemli şey, moralinizin bozulmamasıdır. İşveren, bu mülakatlarda sizi değersiz hissettirmek isteyecek, elinizi sıkmayacak, yoğun ve aşağılayıcı sorular soracaktır. İK uzmanına moralinizin bozulduğunu hissettirmez ve ilginizi toplayabilirseniz, mülakat sizin için olumlu sonuçlanacaktır.
6- Yapılandırılmış mülakatlar
Yapılandırılmış mülakat, belirli sorular üzerinden ilerler. İK uzmanı, tüm adaylara elindeki listede bulunan soruları sorar. Adayların verdikleri cevaplar üzerinden bir değerlendirme yapılır. Yapılandırılmış mülakatlar, en çok deneyimsiz mülakatçılar için avantajlıdır. Ancak, bu tarz mülakatlar adayı tanımak konusunda yetersiz kalabilir. Konular daha yüzeysel olduğu ve derine inilemediği için, mülakatçı öğrenmek istediği her şeyi öğrenemeyebilir. Üstelik, bu mülakatlarda İK uzmanı, baskınlığıyla öne çıkar.
7- Yarı yapılandırılmış mülakatlar
Yarı yapılandırılmış mülakatlar, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış mülakatları aynı potada eritir. Adaylara, önceden belirlenmiş bir soru listesinden sorular iletilmesinin yanı sıra, bu sorulardan aldığı cevaplara göre yeni sorular da sorulabilir. Mülakatçı, bu hazır listedeki tüm soruları sormak zorunda değildir, soru ekleyip çıkarması mümkündür.
8- Yapılandırılmamış mülakatlar
Yapılandırılmamış mülakatlar, akışa adayın karar verdiği mülakatlardır. Sorular önceden hazırlanmadığı gibi, adayın cevaplarına göre görüşme yön değiştirebilir. Bu mülakatın zorlukları arasında rahatlıkla kontrol edilememesi vardır. Mülakatçı, adayın verdiği cevaplara yetişemezse konu hızla farklı yönlere yönelebilir. Üstelik, eğer deneyimsizse farklı adaylar arasında puanlama yaparken bocalayabilir. En büyük avantajı ise adayın daha rahat konuşmasını sağlamak ve daha doğal cevaplar alabilmektir.
Mülakat tekniklerini anlattığımız yazımızın sonuna geldik. İş mülakat tekniklerini öğrenmek, iş arama sürecinde size büyük bir destek olacaktır. Yukarıda birçok farklı teknik olması kafanızı karıştırabilir. Mülakat teknikleri hakkında daha fazla bilgi almak ve mülakat provaları gerçekleştirmek için “Bilgi Al” formunu doldurabilirsiniz. Alanında uzman ekibimiz ile tek tıkla iletişime geçebilirsiniz.